onsdag 2 januari 2019

Ekonomisk frihet och mål 2019!

Nu är vi inne på det nya året och jag befinner mig fortfarande i vinterlandet och åker skidor. Jag är ledsen att jag inte har uppdaterat bloggen så mycket men utan fungerande dator får jag försöka få till ett blogginlägg med mobiltelefonen och det är lätt sagt lite utmanande ;). Jag har många blogginlägg jag vill skriva dock så det lär bli en del skrivande när jag kommer hem igen. 


Varje lycklig dag är en vinst 


Jag är extremt tacksam över de dagar jag har nu. Vi äter frukost på morgonen, sen drar vi ut i skidbacken och åker skidor hela dagen och äter lunch någonstans där imellan. Sen är det middag på kvällen och däcka i sängen ungefär. Man blir så skön och avslappnad i kroppen av det här vilket är otroligt skönt.

Något jag kommit att tänka på under den här perioden är hur mycket de här dagarna verkligen betyder. När jag ser tillbaka på den senaste veckan så skulle jag inte byta bort den- eller få den ogjord för ens 100.000kr. Varje dag jag känner så här känns som en vinst. Att vara lycklig är ovärderligt. På något sätt gör det här mina mål enklare, det är det här jag vill ha varje dag!Är ekonomisk frihet svaret på frågan? 


Frågan man kan ställa sig då är, är det ekonomisk frihet som är lösningen för att kunna leva så här varje dag? Ja, skulle jag säga. Men samtidigt nej. Ekonomisk frihet är en förutsättning för att kunna vara i skidbacke istället för på jobbet. Ekonomisk frihet är en stor fördel för att kunna sitta i solen och äta lunchen helt frånkopplad från allt annat. Det hjälper enormt och är nog för mig nödvändigt med en viss ekonomisk frihet för att kunna koppla bort och leva i nuet. 


Däremot så får vi inte glömma att leva på vägen. Vi får inte missa våra lyckliga dagar bara för att vi drömmer om framtiden. Om jag inte hade åkt iväg på den här skidresan så hade jag inte fått uppleva de här magiska dagarna och vad är då min framtida frihet värd? Jag lär mig saker varje dag och den här tiden har fått mig att inse att jag verkligen är på rätt väg. Mitt sätt att röra mig mot målet är att leva som jag vill leva när jag är fri så gott jag kan. Nu, inte i framtiden. Även om jag är långt därifrån så närmar jag mig målet för varje dag. 

Målet i sig är alltså inte att pengarna ska uppnå en viss summa eller täcka vissa kostnader. Även om jag ofta skriver om det. Målet handlar mer om att varje dag röra mig mot livet jag vill leva. Det ska jag ta med mig och jobba på. Därför kommer Jag spendera fler dagar i skidbacken, fler dagar i naturen i vår och fler dagar i värmen i sommar 2019.

Vilka är era mål inför det nya året? 


15 kommentarer:

 1. Hoppas ni har det trevligt. Var själv med familjen till fjälls över nyår. Jag brukar påpeka detta och du delar inte min syn men skulle det inte kännas skönt rent ekonomiskt att arbeta järnet sig 1 år och känna att du drar in de kulorna som behövs så att du/ni verkligen kan lägga ner knegandet och leva fria? När du känner att du inte behöver knega mera så lägger du ner enskilda firman och stämplar och "letar nya jobb" ett par månader och får därmed in lite extra krut.. Inte moraliskt rätt men det skulle funka.

  /Kör hårt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Leva Drömmen,

   Tack, vi "lever drömmen" just nu! ;).

   Ja, vi ser nog lite olika på det där. Jag vill inte till något pris köra något mer "hundår". Jag har gjort det tidigare i livet men nu vill jag inte prioritera bort saker av flera skäl. Jag har familjemedlemmar som gått bort alldeles för tidigt och känner heller inte att jag har så bråttom till friheten att jag måst eeejobba bort ett par år till. Portföljen är så pass stor att den jobbar upp en avkastning på 15k i månaden så jag blir fri ändå inom närtid. Om jag inte hade haft så fritt liv som jag har nu ändå kanske jag hade funderat på det. Som anställd hade jag kanske kört på det. Jag försöker ändå njuta i situationen jag är i, det är inte alla som kan jobba 12h i veckan och få det att fungera.

   Att stämpla känns fel och meckigt. Alla andra får göra som de vill och jag bryr mig inte om det och säger ingenting om det. Själv vill jag hålla mig fri och borta från sånt som det är nu. I en annan situation kanske jag hade tänkt annorlunda så jag har inget moraliskt emot det eller andra som väljer det spåret.

   Tack för en bra kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Låter som du har det helt underbart i vinterlandet! Jag blir verkligen avundsjuk....vi fick 1 dag med snö, det var lille julafton. Nu är det bara mörker igen. Jag är ingen skidfantast men uppskattar en vacker vinterdag fylld med snö, solsken och lite bit i kinderna.
  Tänker på det du skriver om ekonomisk frihet. Ekonomisk frihet är inte = lycka men en väldigt stor del om du frågar mig. Jag kan tycka det är svårt ibland att "leva i nuet". Blir ju lätt fokus på framtiden när man som jag försöker bygga mig en liten pengamaskin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja S.L.I.M,

   Ja, jag kan verkligen inte klaga. Att få snö på vintern gör den så mycket bättre! :)

   Ja det är ens år balansgång. Tyvärr tror jag att det är lättare att skjuta upp saker änatt försöka leva drömmen nu. Man är rädd för att misslyckas typ. Men jag försöker att trotsa det och köra här och nu mer för varje dag.

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Låter superskönt med skidåkning. Känner igen känslan då jag gillar att träna. Man är inne i en bubbla av endorfiner, lycka, och allt annat spelar inte så stor roll, man inser verkligen vad man blir lycklig av i livet..

  Målen 2019 är nog att lyckas hålla igång allt som nu med 6 inkomster. Har lyckats i mitt tycke få en riktigt bra inkomst per månad, men aldrig några garantier för nåt, men blir man av med nån har vi ändå stor fallmarginal.
  Sen får man jobba upp en ny. Sen vore det kul at utveckla lilla företaget mer, jobbar på det, tror 2019 kommer bli året där mer slantar trillar in där. Sen vore det himla skönt om det inte blir nåt ras så vi kan stoppa in de där jag tror runt 800 000 vi har nu. De jobbar inte för tillfället..
  Annars som sagt bara fortsätta spara, träna, hålla igång allt, ha en hyfsad balans, parera sjukdommarna, men kommit på det är skönt att skämma bort mig själv också och faktiskt ha tid att titta på saker. Kan vara så enkelt som att titta ut genom ett fönster, ta en promenad.. vara mer i nuet. Le en vanlig torsdag i januari bara för att solen skiner, folk åker skridskor, det är vackert med snö..


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Precis så! Man är bara allmänt glad :).

   6 inkomster låter perfekt för den dagendu vill dra ner och jobba mindre. Mindre beroende av varje inkomst. Vad gör du i företaget? Jag kanske har frågat det redan? :)

   Ja att uppskatta de små sakerna är guld värt, en mäktig känsla när man lyckas med det :).

   Lycka till med allt under 2019 så får vi uppdatera varann hur det går. Håller du fortfarande på likvider a eller har du börjat investera något än? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Ja:)

   Konsulttjänster av nåt slag men jobbar med aktivitet av människor på ena eller andra sättet. Ja 6 inkomster känns jättebra :)

   Vi har väl runt 1,1 mkr investerat nu men ska ju upp till 1,9 mkr eller nåt sånt, men sålt av en del mer osäkra, köpt på mer säkra under hösten. Har indelat i romanser, fasta förhållanden i portföljen. Längtar ju efter att stoppa in pengar så man får mer avkastning, men vår kompis som är jätteduktig på aktier tycker vi köper när det finns nåt köpvärt. Även för att börsen kan vara på väg ned. Osäkert läge nu. Inget vet helt.
   Känner jag bör förlita mig på honom och inte göra några spontana dumheter för jag är så ivrig..

   Tack och detsamma till dig, hoppas 2019 blir allt vad du drömmer och önskar. Håller alla tummar!

   Radera
  3. Ok, det måste ju gå att ta till att köra på distans/online? :) Skönt ändå att ha så mycket likvida medel att slänga in!

   Ja 2019 kommer att bli ett grymt bra år! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag tänker precis som du. Det viktigaste i livet är gratis såsom en skön promenad i naturen, samvaro med familj och vänner, egentid och att få vara frisk. Själv uppskattar jag frihet mer än massor av pengar. Jag skulle kunna sluta arbeta idag men det bygger på att jag måste sälja huset, och jag är inte där riktigt än.
  Min mamma gick bort i somras 73 år gammal och det gav mig en tankeställare. Hon var 21 år äldre än mig och om jag blir lika gammal som henne så vill jag inte slita fram till dödsbädden. Jag vill leva och känna frihet utan att vara styrd av en arbetsgivare. Det är mer värd än status och prylar.
  Tack för en bra blogg med intressanta inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Bra och intressanta tankar, vi verkar tänka väldigt lika och fått det genom liknande erfarenheter. Att vara medveten om att mna inte är odödlig kan vara bra ibland tror jag även om det aldrig är roligt att tänka så.

   Vill du helst bo kvar i huset eller är det en plan att kanske sälja det?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Som jag kommenterade i ett tidigare inlägg så är planen att hyra ut i första hand då det kan ge en bra peng. Barnen är dock rotade i området så det är det som stoppar der hela.
   Vi är precis klar med huset efter år av stora renoveringar och vi har ökat värdet men x antal miljoner. Skönt att veta om vi vill sälja en dag.
   Själv trivs jag bra i nuvarande boende men vill leva enklare och närmare fjällen och delvis även utomlands.
   Min plan är att göra det i framtiden och fram tills dess göra kortare resor (utan barnen) till olika platser för att reka och känna på det livet.
   I höstas var jag och mannen i underbara Åre när hösten visade sig från sin bästa sida. Vilka dagar av frisk luft, frihet och total avkoppling. Inga turister och nästan hela fjället för oss själva. Haiking till snöklädda toppar och magisk utsikt. Lever än på den upplevelsen.
   Där och då bestämde vi oss för att detta ska bli vår vardag när barnen flyttat hemifrån. Detta i kombination med lite utlandsvistelse för att få det bästa av två världar helt enkelt.

   Radera
  3. Tja igen,

   Ja just det! :) Härligt med Åre. hur länge var ni där? Jag skulle också vilja testa att bo i fjällen under en period, gillar allt man kan göra där men är osäker på hur det skulle vara i längden. men om man kombinerade det med utomlandsresor till varmare länder skulle det nog vara grymt. Om man köper säsongskort så skulle man ha nästan alla dagar fixade och inte så stora övriga kostnader. Vart i Åre bodde ni, i byn? Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om att flytta till Åre här. :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen   Radera
  4. Vilket bra inlägg om Åre. Jag ser att du har koll. Åre är en underbar plats i alla avseenden. Bäst tycker jag lågsäsong är trots allt. På senvåren, när backarna nästan stänger är det oslagbart att åka skidor. Solsäkert och folktomt. Att åka från toppen och baksidan av Åreskutan är helt magiskt. Total frihetskänsla. Slår nästan allt. Dessutom en skön höstdag när du vandrar från en färgsprakande by till snöbeklädda toppar. Enegidepåerna fylls på till bredden. Downhillcykling på somrarna är ett äventyr. Du kan fiska, paddla, och rida islandshästar också. Dock är vädret osäkert så man måste nog ta en sväng till varmare breddgrader då för att fylla pä med sol och värme.
   Vi bor mitt i byn just nu men om vi flyttar dit mer permanent så skulle jag rekommendera att bo mer lantligt. Det för att få ett annat lugn, billigare boende och slippa den värsta stressen på högsäsong. Dock är det fördel att ha boende mitt i byn. Uthyrningsmöjligheterna är fantastiska. Vi går + på vår lägenhet samt att vi bor gratis flera veckor under högsäsong och hela lågsäsongsperioden.
   Själv skulle jag vara i Åre Januari, April- Juni och från September- November. Resten går på uthyrning. Julen är mysig också så då vill man vara i byn.
   Bäst att hyra ut är nyår, alla sportlov och påsk. Då är byn invarderad av folk med köer och annat som följd.
   Det är som du skriver. Om man bor i Åre så är det bara att slänga på sig skidorna en härlig dag och åka. Barnen som går på fritids i Åre spenderar sina eftermiddagar i backen och inte framför datorerna, bara det är ju plus.
   Kombinera Åre med utlandet är den bästa mix du kan få. Total frihet där äventyr blandas med sol och värme, så underbart!
   Lycka till med dina planer och uppdatera gärna hur det går.

   Radera
 5. Hear hear! Är själv borta nu söderut i närmare 2 veckor och älskar varje sekund av det, noll skuldkänslor inför framtida mål så länge som semestern är ett övervägt beslut.

  Ska man ta mina mål för 2019 så handlar de i stort om att fortsätta på en positiv bana jag redan stakat ut för mig själv med sparande och företagande. Lite follow-through helt enkelt på de tankar och strategier jag formaliserat för mig själv :).

  Stort lycka till 2019 min vän!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Tioårsplanen,

   Härligt, vart är du? :) Då har vi lite samma tankar. jag har dessutom börjat kolla mer inför framtiden, eventuell flytt och kapa kostnader ännu mer samt jobba lite på passiva7semipassiva inkomster för snabbare ekonomisk frihet :).

   Tack för kommentaren och detsamma till dig! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera