torsdag 31 januari 2019

Passiva inkomster i januari

Nu är vi inne på januaris sista dag och jag kan summera månaden. Det har varit en bra månad om man ser till tillväxten av mina inkomster jag inte behöver jobba för, men totalsumman är ganska låg i förhållande till snittet. Om jag får säga det själv så har månaden varit grym! Med tanke på att den levererat en riktig bra tillväxt så betyder det att jag kommer få ännu mer passiva inkomster framöver!
Passiva inkomster under månaden


Ok, nu kommer det roliga! Att summera månaden är nog det roligaste av allt med att jobba mot ekonomisk frihet. Mina passiva inkomster kommer att- och består i huvudsak av aktieutdelningar. Januari är en rätt utdelningsfattig månad så inkomsterna är inte så stora men jag har i alla fall fått ihop en liten hög pengar härifrån:

 • Alm Equity Pref - 336kr
 • Corem Pref - 655kr
 • Kövern Pref - 180kr
 • Hemfosa Fastigheter - 644kr
 • Realty Income - 198kr
 • Saltängen - 98kr

Totalt: 2111kr

Kom igång med aktiesparandet idag  - Läs blogginlägget här!


Mina aktieutdelningar har alltså genererat 2111kr under månaden och om jag gör om det till dagar som det täcker mina fasta kostnader så blir det nästan 10 dagar. Det fattas alltså inkomst för 20 dagar om jag bara skulle räkna mina utdelningar i januari. Det bra är ju att det här är en av mina sämre månader så snittet ligger betydligt högre.


Det bästa är att utdelningarna har höjts riktigt bra under månaden. Totalt har mina utdelningar höjts med 1942kr. Det innebär att jag får 160kr mer varje månad i utdelningar och vi är bara i januari! De bolag som höjt utdelningarna är:

 • Castellum ✔ +15%
 • Investor ✔ + 8,3%
 • Atlas Copco ✔ +21%
 • Swedbank ✔ +9,2%
 • SEB +4% (13%) Extrautdelning
 • Sandvik ✔ +21%
 • Holmen ✔ +3,8%


Övriga inkomster under månaden


Jag har under månaden fått in 650kr på kontot från cashback-bonus. Det här kanske jag inte skulle kalla en helt passiv inkomst men själva arbetet i sig är inte direkt ansträngande. Jag kommer garanterat att fortsätta med cashback och se vad det ger framöver. Om du vill veta mer och få en startbonus på 50kr så kan du läsa mitt inlägg om att tjäna pengar på cashback.


Jag har faktiskt varit helt inaktiv när det gäller panelerna de senaste två månaderna så jag har dragit in noll kronor där. Det har helt enkelt att göra med att jag har åkt rätt mycket skidor och gjort andra saker som tagit tid från det. Planen är dock att försöka gå in för det lite mer under februari och hålla en ok inkomst från paneler under hela året. De två månader jag körde seriöst så snittade jag 545kr i månaden.Arbitragevinster från aktier


I höstas blev det riktigt bra med arbitrageaffärer och jag drog in flera hundra varje månad. Det här året har börjat ganska segt på den punkten. Jag har fått till ett arbitrage i SEB som gav 100kr i vinst samt en arbitrageaffär i Investor som gav 58 kr i vinst. Totalt 158kr alltså.


Mina totala inkomster från nätet under månaden


När jag slår ihop månadens passiva inkomster och inkomsterna från nätet via cashback och arbitrage så blir det totalt 2919kr. Jag tycker att man ganska tydligt ser hur stor skillnaden blir när man öppnar upp sig för fler inkomster än bara utdelningar. I mitt fall slutade januari 38% högre än om jag nöjt mig med bara utdelningarna.

 • Utdelningar - 2111kr
 • Cashback - 650kr
 • Arbitrage 158kr

Totalt: 2919kr / 45% av fasta kostnader

Nu blir ju skillnaden större just den här månaden eftersom utdelningarna är förhållandevis låga men det är själva grejen som är viktig. Även om snittet skulle hamna 20% högre tack vare cashback och arbitrage så betyder det att man klarar sig med mindre kapital för att sluta jobba och resa istället.

Effekten av det här blir självklart större ju lägre kostnader man har så om man vill maxa det här så bör man kombinera utdelningar, extrainkomster på nätet och låga fastna kostnader!Passiva inkomster och pengar på nätet


Egentligen ser jag bara mina investeringar i aktier som mina helt passiva inkomster. Jag har däremot inget emot att jobba lite för att dra in lite extrapengar så paneler, cashback och arbitrageaffärerna ser jag som ett perfekt komplement för att dra in pengar utan att vara låst till en plats. 

Många säger att det är att springa över ån efter vatten att hålla på med små inkomster men jag tycker att så länge det är roligt så är det bara att köra på. Sen är det faktiskt en enorm skillnad om man kan drar in en tusenlapp eller två från annat än utdelningar. Det gör att man kan sluta jobba mycket tidigare om man vill det.

Att få 2000kr i månaden från utdelningar kräver 600.000kr i kapital. Om man sparar 5000kr i månaden så tar det drygt 7år att få ihop det kapitalet. Om man startar med 500.000kr och sparar 5000kr i månaden så tar det 5år.


Jag tycker alltså inte att man ska ignorera små extrainkomster. De ger dessutom en ytterligare diversifiering om något mot förmodan inte skulle gå enligt plan. Fördelen med de här inkomsterna är ju att du gör dom när du känner för det. Du har inga krav, tider att pass eller någon att leverera till så det är ändå helt fritt på dina villkor. Hur såg era passiva inkomster ut i januari? Har ni några inkomster ni kan få online?


läs gårdagens inlägg:
Passiva inkomster i januari

6 kommentarer:

 1. 500 000 + (5 000 kr/månad X 12 månader) X 5 år = 800 000 kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Det stämmer men jag räknade på att få ihop ett extra kapital på 600.000kr utöver stratsumman på 500.000kr.

   Räknade alltså avkastningen på stratsumman plus månadssparandet :). Förstår du hur jag tänkte? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Räknar du inte in reklamen på bloggen som passiv inkomst? eller den räknas som aktiv iom att du arbetar med inläggen? För bloggen måste väl generera någon tusing i månaden?

  SvaraRadera
 3. Snyggt jobbat med de passiva inkomsterna för januari Frihetsmaskinen! Tyvärr hade jag inga passiva inkomster för januari alls det här året! Däremot har jag hittills räknat ut att jag får 3798,6 extra i utdelningshöjningar under året. Två bolag höjde inte av de som rapporterat utan står kvar på samma. Det är spännande med rapporterna nu! :) /C

  SvaraRadera
 4. Grymt!
  Alla extra inkomster är bra inkomster.
  Speciellt om man kan välja själv när man vill jobba.
  Alla bäckar små.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 5. En start på året med 3090 kr o h letar nu en del andra möjligheter att generera pengar. Refunder tror jag inte kommer fungera då jag shoppar väldigt lite på nätet nu... Men aktierna ökar min avkastning och hoppas det bara fortsätter. .

  SvaraRadera